Har du pausat löpningen över vintern?

24 mars, 2016

Under våren är det många som får spring i benen och visst är det härligt att sticka ut och bejaka den känslan. Har du hållit i din löpning över vintern är det inte mycket att tänka på annat än att köra och njuta.

Om du däremot har haft ett uppehåll över vintern, p.g.a. väder, allmänt osug eller kanske någon skada, bör du vara försiktig när du börjar springa igen. Det är inte bara kondisen som ska klara löprundan du längtat efter. Dina muskler, senor och ligament behöver också vara rätt förberedda. Ger man sig i väg på sin vanliga runda, eller utmanar man sig själv på en runda som är mer än man är van vid, är det lätt hänt att en överbelastningsskada knackar på dörren strax efter.

För att undvika bakslag när man vill komma i gång med löpning efter ett uppehåll är det viktigt att öka träningen successivt och skynda långsamt. När Charlotte hade haft ett uppehåll från löpningen efter sin stressfraktur för några år sedan följde hon ett upptrappningschema där hon första veckan inte sprang mer än en minut i taget, och inte fler minuter än fem under en löprunda. Det här fick hon göra totalt tre gånger. Veckan därpå fick hon öka till två minuter. HÄR kan du läsa i detalj hur hennes schema såg ut. Om du inte har sprungit på ett tag, eller om du är nybörjare som vill lära dig att springa, är det ett jättebra sätt att börja med det här eller något liknande schema.

På tisdag den 29 mars kl. 08 på Urban Deli Sveavägen 44 kommer Charlotte att hålla en föreläsning om hur det är att komma tillbaka till löpning efter en skada eller ett längre uppehåll. Det blir både personligt och matnyttigt. För dig som är medlem i Team Runday är det gratis, och du får också ta med en vän utan kostnad. Läs mer och se länk till anmälan HÄR.

charlotte_forelasning
Foto: Fredrik Wannerstedt

 

paskblommor

Glad påsk och hälsningar från västkusten!

Jessica

stocken

3 kommentarer

  1. Hejsan! Tack för alla era inspirerande inlägg! 😄 Jag är helt nybörjare och har börjat lite med upptrappning. Kikade lite på Charlottes schema för att få tips men förstod det inte riktigt… Betyder det att man ska gå 5 minuter springa 1 minut gå 5 minuter sen springa 1 minut och upprepa detta fem gånger..? Hur många gånger per vecka och hur många veckor? Undrar om jag går lite för snabbt fram. Började jogga från scratch i lördags och då gick jag 9 minuter och sprang 1 min gånger tre. I måndags gick jag 8 min sprang 2 min gånger tre. Idag gick jag 7 min sprang 3 min gånger tre. Har lite känningar i ländrygg och höft och det är därför jag funderar på om jag pressat på för mycket för snabbt. Vad tycker ni? Tacksam för tips! 👍🏻 Glad påsk! 🐣 Varma hälsningar Birgitta ☀️

    1. Hej Birgitta! Vad roligt att höra, tack för fina ord! Rekommendationen enligt schemat är att du efter lite uppvärmning (minst fem minuter) under första veckan springer en minut, går en minut, springer en minut osv. tills du har sprungit totalt fem minuter. Gör gärna det i vart fall tre gånger, med en dags löpvila mellan varje. Sedan kan du förlänga löpningsdelen så att du vecka två springer två minuter och går en. Det låter som att du har börjat klokt men möjligen kan stegra lite långsammare. Känningar i ländryggen m.m. kan i bland vara en teknikfråga. Det här och mycket annat går vi grundligt igenom på våra löpteknikkurser, då varje deltagare också blir filmade och får en individuell analys av sitt löpsteg. Läs gärna mer om det här: http://www.runday.se/lopteknikkurs-med-runday/. Bara att du hör av dig om du har fler frågor!
      Lycka till och glad påsk!
      Jessica

  2. Tack snälla Jessica för svar!! Ska prova mig fram lite och ta det försiktigt! Skulle gärna gå löpteknik-kurs men få får ni öppna en filial i Skåne (typ Malmö) först eftersom jag bor i Trelleborg – planer på det?😉👍🏻👟👟 Under tiden fortsätter jag att läsa er blogg för inspiration och motivation att springa! Nu blir det en påskaftonsrunda. 👏🏻🐥💐 Varma hälsningar Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*