Hur blir man en bättre löpare?

5 juni, 2011

Tips #7: Tänk positivt!

 

När man är i strålande form känns löpningen ofta befriande och löpsteget känns lätt, lätt, lätt. I det här ruset finns de positiva tankarna där utan att man egentligen behöver anstränga sig, allt går som en dans och man riktigt flyger fram i löpspåret.

Men ibland har man svackor och då är det viktigt att jobba lite extra med det positiva tänkandet för det kan påverka ens löpprestation mer än vad man kanske många gånger inser.

 

När de negativa tankarna börjar smyga sig på måste man snabbt ändra sitt tänkesätt och fokusera på andra delar av löpningen. Det kan till exempel vara sånt som vi går igenom på löpskolningen på måndagarna; upprätt, stolt hållning, bra knälyft, bestämd armföring etc. Då hamnar tankarna automatiskt på annat håll och fokus ligger inte längre på det där trötta, tunga löpsteget som man nyss kände av.

 

Ett annat sätt kan vara att bryta ner löpturen i mindre delmål så man inte har fokus på målgången som kanske känns alltför avlägsen och tung att tänka på. När det kommer en backe som känns övermäktig kan man till exempel låtsas att någon med en osynlig hand puttar på så man får lite extra skjuts uppför eller att man får ta det lite lugnare efter en speciell punkt som man tittat ut.

 

Personligen har jag alltid tyckt att det är jobbigt att tänka i kilometrar och gör istället alltid om en kilometer till min ungefärliga snittid per kilometer. Så beroende på hur långt jag springer så kan en kilometer för mig kanske röra sig om en löptid på 4-5 minuter och istället för att tänka att jag har 1 km kvar så har jag en löptid på 4-5 minuter och det har alltid känts lättare i min tankevärld.

 

 

 

En kommentar

  1. Jag vill slå ett slag för den motsatta taktiken nämligen att tänka negativt. Kan ju låta helt galet men om någon är intresserad så ger jag gärna en lite utförligare beskrivning av vad jag menar med det. Det måste nämligen kombineras med en teknik som ”lurar” kroppen att slappna av vid de negativa tankarna istället för att stressa upp (vilket är vad vi är vana vid).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Kommande händelser
Maj
30
mån
18:00 RundayMonday @ Karlbergsparken
RundayMonday @ Karlbergsparken
Maj 30 kl. 18:00 – 19:00
RundayMonday @ Karlbergsparken | Stockholm | Stockholms län | Sverige
Vi ses kl. 18:00 till höger som slottet, se bild nedan. Alla är välkomna, oavsett tidigare löperfarenhet. Alltid teknikfokus på RundayMonday. Glöm inte ladda ner vår Runday App (www.runday.se/app) med löpskolningsövningar om du inte redan...

Läs mer

Maj
31
tis
07:00 TouristTuesday @ Urban Deli
TouristTuesday @ Urban Deli
Maj 31 kl. 07:00
TouristTuesday @ Urban Deli | Stockholm | Stockholms län | Sverige
Upptäck Stockholm med oss varje tisdag morgon under våren! Vi tar oss till en ny plats varje vecka. Typ av träning: Distanslöpning till olika destinationer + intervaller/styrka/backe/trappor Tid: Tisdagar kl. 07:00-07:45. Plats: Urban Deli, Sveavägen 44...

Läs mer

Jun
1
ons
18:00 Swimrun-träning med Ångaloppet o... @ Långholmens strandbad
Swimrun-träning med Ångaloppet o... @ Långholmens strandbad
Jun 1 kl. 18:00
Swimrun-träning med Ångaloppet och Runday @ Långholmens strandbad | Stockholm | Stockholms län | Sverige
Varje onsdag under sommaren 2016 arrangerar våra fantastiska vänner på Ångaloppet swimrunträning på Långholmen tillsammans med oss. Deltagarna kommer att delas in i två grupper, en för erfarna swimrunners och en för nybörjare. Det finns alltså...

Läs mer

Visa kalender