Hur blir man en bättre löpare?

5 juni, 2011

Tips #7: Tänk positivt!

 

När man är i strålande form känns löpningen ofta befriande och löpsteget känns lätt, lätt, lätt. I det här ruset finns de positiva tankarna där utan att man egentligen behöver anstränga sig, allt går som en dans och man riktigt flyger fram i löpspåret.

Men ibland har man svackor och då är det viktigt att jobba lite extra med det positiva tänkandet för det kan påverka ens löpprestation mer än vad man kanske många gånger inser.

 

När de negativa tankarna börjar smyga sig på måste man snabbt ändra sitt tänkesätt och fokusera på andra delar av löpningen. Det kan till exempel vara sånt som vi går igenom på löpskolningen på måndagarna; upprätt, stolt hållning, bra knälyft, bestämd armföring etc. Då hamnar tankarna automatiskt på annat håll och fokus ligger inte längre på det där trötta, tunga löpsteget som man nyss kände av.

 

Ett annat sätt kan vara att bryta ner löpturen i mindre delmål så man inte har fokus på målgången som kanske känns alltför avlägsen och tung att tänka på. När det kommer en backe som känns övermäktig kan man till exempel låtsas att någon med en osynlig hand puttar på så man får lite extra skjuts uppför eller att man får ta det lite lugnare efter en speciell punkt som man tittat ut.

 

Personligen har jag alltid tyckt att det är jobbigt att tänka i kilometrar och gör istället alltid om en kilometer till min ungefärliga snittid per kilometer. Så beroende på hur långt jag springer så kan en kilometer för mig kanske röra sig om en löptid på 4-5 minuter och istället för att tänka att jag har 1 km kvar så har jag en löptid på 4-5 minuter och det har alltid känts lättare i min tankevärld.

 

 

 

En kommentar

  1. Jag vill slå ett slag för den motsatta taktiken nämligen att tänka negativt. Kan ju låta helt galet men om någon är intresserad så ger jag gärna en lite utförligare beskrivning av vad jag menar med det. Det måste nämligen kombineras med en teknik som ”lurar” kroppen att slappna av vid de negativa tankarna istället för att stressa upp (vilket är vad vi är vana vid).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Kommande händelser
Feb
15
mån
18:00 RundayMonday @ Östermalms IP
RundayMonday @ Östermalms IP
Feb 15 kl. 18:00 – 19:00
1. Backvarv. Passar alla oavsett nivå. 2. Backvarv. Löparvana rekommenderas. Vi kommer att dela in oss i två grupper och köra två olika varianter av backvarv. Alla är välkomna, oavsett tidigare löperfarenhet. Alltid teknikfokus på...

Läs mer

Feb
16
tis
18:00 Dash & Dine @ Friends Arena
Dash & Dine @ Friends Arena
Feb 16 kl. 18:00
Dash & Dine @ Friends Arena | Solna | Stockholms län | Sverige
Tisdagen den 16 februari kl. 18.00 kör vi årets andra Dash & Dine tillsammans med Petter och Vitamin Well! Vi kommer att ses vid Friends Arena och börja passet med lite lättare teknikträning följt av...

Läs mer

Feb
20
lör
heldag Löparweekend på spahotellet Skep... @ Spahotellet Skepparholmen i Nacka
Löparweekend på spahotellet Skep... @ Spahotellet Skepparholmen i Nacka
Feb 20 – Feb 21 heldag
Kicka i gång det nya året med en löparhelg tillsammans med Runday på spahotellet Skepparholmen i Nacka! Det kommer vara dagar fyllda av pepp, inspiration och motivation för att du ska starta upp det nya...

Läs mer