Loppbarometern: Salomon Trail Tour Sälen

24 september, 2012

Information om loppet:

Plats: Sälen

Distans: 5, 10 eller 21 km

Kostnad: ca 200 kr

Arrangör: Del i Salomon Trail Tour

Antal som sprang: 144 st

Hemsida: www.salentrailrunning.se

Utvärderare: Charlotte

 

Utvärdering (1-5 poäng, 1=dåligt, 5=mycket bra)

Banan: 4

Utrymmesfaktor: 5

Atmosfär: 3

Dryck/mat under/efter loppet: 3

Organisation (information innan, under, efter loppet): 3

Kommunikation (till och från tävlingsplatsen): 2

Toalettillgänglighet: 3

Resultatrapportering: 3

TOTALPOÄNG: 26 av 40 poäng

 

I lördags sprang jag mitt första trail-lopp och det var en fantastisk upplevelse. Att få springa i obanad terräng i fjällmiljö med milsvidd utsikt var något jag inte hade upplevt tidigare. Innan start hade jag bestämt mig för att jag skulle ta det lugnt under loppet och se det mer som träning än tävling, dels för att Lidingöloppet närmar sig och jag ville inte köra slut på mig helt och dels för att jag helt enkelt inte kan tekniken för att springa obanat. Eftersom att jag skulle ta det lugnt frågade Lisa mig innan start om jag skulle springa runt vattenpölarna som var på banan istället för att bli blöt. Ja, var mitt svar på frågan. Haha vad jag skrattade när jag efter 200 m var dyngsur och lerig upp till knäna efter att ha plöjt genom lera och pölar, det var helt omöjligt att undvika och jag kände mig som en riktig storstadsnörd. Den första kilometern var det enbart uppför, upp till fjälltoppen. Visst att jag hade tänkt innan att jag skulle ta det lugnt, men jag hade inte räknat med att behöva börja promenera efter 200 m vilket var fallet. Jag orkade helt enkelt inte springa och jag förstod inte för mitt liv hur någon kan ta sig uppför en hel skidbacke löpandes!? Väl uppe på toppen kunde jag börja springa igen men det gick inte speciellt snabbt i den obanade terrängen. Det här med att ha blicken långt fram gick ju inte alls, istället tittade jag rakt ner i backen för att inte fotisättningen skulle bli helt åt fanders. Efter ett tag övergick underlaget till grusväg och jag kunde njuta av den fantastiska utsikten och känslan av att springa uppe på fjället, det var magiskt! Jag ångrade mig en smula att jag hade anmält mig till 5 km och inte 10 km då jag hade velat stanna kvar uppe på fjället och springa en stund till. Istället fick jag påbörja nedfärden från fjället efter totalt 3,5 km och det visade sig vara det mest utmanande partiet där man verkligen fick se upp med var man satte ner fötterna. Jag kom i mål på tiden 28.53 och kände mig väldigt lycklig över att ha klarat mig igenom mitt första trail-lopp.

 

Kvällen avslutades med en härlig bankett tillsammans med flera av de andra trail-löparna och i samband med denna hölls även prissermonin för vinnarna i Salomon Trail Tour. Under middagen kunde jag inte låta bli att ställa frågan till Emelie Forsberg (som bland annat vann 21 km-klassen i Sälen samt kammade hem hela Touren på samma distans) om hon klarade av att springa uppför hela Sälen-backen. Svaret var givetvis ja och jag fick ännu en gång bekräftat vilken storstadsnörd jag är. Men, det som känns väldigt kul är att jag nu har satt upp nya mål och det är att bli stark i backe samt att delta i fler trail-tävlingar under nästa säsong! Jag kan verkligen rekommendera alla andra storstadsnördar och landsvägslöpare att testa denna fantastiska löparform!

 

 

 

 


En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*