Löpning
– Allt om löpträning

Lär dig allt om löpning och löpträning och få svar på de allra vanligaste frågorna.

Vad är löpning?

Löpning är en mycket effektiv typ av fysisk aktivitet som går ut på att jogga eller springa från en punkt till en annan. Löpning och löpträning innebär oftast att man rör sig längre distanser i det tempo som behagas.

Vad är löpning bra för?

Löpning medför en rad positiva effekter för både fysik, hälsa och välmående. Nedan listar vi några positiva hälsoeffekter som löpning bär med sig:

 • Ökad fettförbränning
 • Förbättrad mental hälsa
 • Stärker både skelett och muskulatur
 • Ökad kondition och lungfunktion
 • Stärker hjärtat
 • Minskar stressnivåerna i kroppen
 • Ökad hormonproduktion
 • Förbättrat immunförsvar

Läs mer om löpningens positiva påverkan på vår hälsa på mabra.com.

Vilka muskler tränas vid löpning?

Genom löpning aktiveras en rad olika muskler. Fler än vad man kan tänka sig. De muskler som främst tränas under löpning är de som sitter i dina ben och din rumpa. Bland annat:

 • Quadriceps (Framsida lår)
 • Gastrocnemius (Yttre vadmuskeln)
 • Sätesmukslerna – Ex. Gluteus Maximus (Rumpa)

Men även mag- och ryggmuskulatur stärks då du löper.

Löppass: Upplägg

Löpning kan ske i olika former. Beroende på vad och hur man vill träna förekommer olika typer av löppass som är utformade på olika sätt och vis.

Intervallpass

Intervallöpning tränar både uthållighet, styrka, snabbhet och explosivitet då ett intervallpass är bestående av högintensiv och lågintensiv löpning. Ett vanligt upplägg kan vara att man löper till max under 100 meter för att sedan jogga nästkommande 100 meter. Distansen väljer du själv.

Långdistanslöpning

Till skillnad från intervallöpning sker långdistanslöpning på bra mycket längre distanser med ett jämnt tempo genom hela löppasset. Med långdistans syftar man vanligtvis på löpsträckor som är 3000 meter eller längre.

Backlöpning

Backlöpning är precis vad namnet beskriver – löpning i backar. Backlöpning är en mycket effektiv träningsmetod som förbättrar både styrka, uthållighet och kondition. På aktivtraning.se kan du läsa mer om hur effektivt backlöpning är.

När ser man resultat av löpning?

Tjusningen med löpning är att i princip vem som helst kan börja med det och resultaten kommer baserat på hur din kroppsammansättning ser ut. Löper du redan regelbundet kommer resultaten och utveckling av din löpträning inte synas lika tydligt som då du är nybörjare. Har du precis börjat med löpning kommer du kunna göra stora framsteg på kort tid genom regelbunden löpning.

När det kommer till löpning är det viktigt att inte stressa fram resultat. Lyssna på din kropp och löpträna därefter för att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar.

Vad ska man äta innan löpning?

Kosten har en stor påverkan på våra resultat när det kommer till löpning. Det gäller att äta rätt före, under och efter din löpning för att optimera och maximera din prestationsförmåga och dina resultat. Optimalt är att få i sig både kolhydrater och protein för att ladda musklerna inför löpningen. Detta ska dock inte ske strax innan löppasset, utan med god marginal till dess att din löpträning eller -tävling börjar.

Det är även viktigt att dricka vatten före, under och efter för att undvika uttorkning. Det gäller dock att man dricker en lagom mängd, varken för lite eller för mycket. Ett vanligt misstag är ett för stort intag av vätska vilket sinkar dig i löparspåret.