Löparfötter

Vad är löparfötter?

Varje gång vi springer, fördubblas belastningen på våra fötter. Löpning kan alltså leda till blånaglar, nageltrång och förhårdnader på huden, vilket med andra ord kallas för löparfötter. Nedan listar vi bra tips på hur du bäst tar hand om dina fötter.

Nageltrång och blånaglar

Blånagel och nageltrång, välbekanta ord för en erfaren löpare. Vanligaste orsaken till nageltrång är felklippta naglar. Vid klippning bör du klippa rakt och undvika hörnen. Detta för att nageln inte ska växa in i huden. Blånaglar uppstår ofta vid för trånga skor som därefter skapar tryck på nageln. Se därför över ditt skoval och använd rätt och bekväma skor under din löpning.

Skavsår och blåsor under fötterna

Har du fått skavsår och blåsor kan detta bero på att du haft på dig dåliga strumpor, löparskor som sitter fel eller att foten glider runt inuti skon. Har du drabbats av blåsor bör du undvika att punktera dem. Detta för att blåsan jobbar som ett skydd för den nybildade huden. För att undvika dessa problem bör du därför se över vilka skor du använder, använda bra strumpor, och att smörja dina fötter då och då.

Daglig fotvård

För att få mjuka och fina fötter bör du ta väl hand om fötterna. Det gör du genom att fila fötterna en gång i veckan, smörja in dem varje dag med en bra kräm och belasta dina olika fotbäddar på rätt sätt.

Hur nära ett lopp kan jag göra fotvård?

En fotbehandling bör göras minst två veckor innan ett lopp eller längre löprunda. Att göra en behandling för tätt inpå kan bidra till att huden blir för tunn och att problem som skoskav och blåsor uppstår.